www.zupa-vid-varazdin.hr

Zbor mladih VIA

Zbor Via osnovan je u došašću 2009. godine na poticaj tadašnjeg župnika fra Gorana Rukavine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida.
Ime Via (lat. put) mladi su izabrali, uz preporuku tadašnjeg župnika i samostanskih fratara kapucina kao simbol. Naime, svaki vjernik bi trebao pomišljati gdje je i koji mu je cilj te izabrati put kako ostvariti svoje ciljeve.  Mi iz Zbora Via  izabiremo Onoga koji je za sebe rekao da je Put, Istina i Život.
Prva voditeljica zbora bila je Marinela Burek, a nakon nje zbor su vodile Zrinka Balić i Jelena Grabant. Od 2013. godine zbor vodi Luka Šopar.
Najbitniji aspekt djelovanja zbora je liturgijsko pjevanje na misama u župi, posebice svake nedjelje u 12 sati. Temelj u oblikovanju liturgijskih slavlja su crkveni dokumenti o liturgijskoj glazbi te se njeguje pučko pjevanje i zborsko pjevanje, svakodnevno otkrivajući nova bogatstva crkvene i hrvatske glazbene baštine. Članovi zbora redovito se usavršuju i obrazuju na dodatnim sadržajima koje organizira Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, naročito u području pjevanja psalama.


Zbor osim liturgijskog djelovanja djeluje i koncertno te okuplja i pjevače iz okolnih župa koje privlači ozbiljna glazba.
Zbor je samostalno izveo mnogo koncerata različitih nakana i repertoara od kojih se ističu tradicionalni humanitarni božićni koncerti te sudjelovanje na Marijinim obrocima.
Na repertoaru zbora nalaze se djela skladatelja svih razdoblja od F. Durantea (Magnificat), G. F. Handela (The ways of Zion), F. Schuberta (Misa u G-duru), C. Francka (Misa u A-duru) do Anđelka Igreca (Pjesme štovanja i hvale).
Posebno se ističe suradnja s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom koja je rezultirala zajedničkom izvedbom oratorija Stvaranje J. Haydna, a u pripremi su i zajednička izvedba oratorija Ilija F. Mendelssohna te kantate Carmina burana  C. Orffa.
U svom radu zbor se oslanja na Sveto Pismo kao izvor za promišljanje, pronalazeći inspiraciju  posebno u psalmima kao Božjoj riječi  izrečenoj čovjekovom riječju u obliku pjevane molitve (Uvod u psalme, B. Odobašić).
Zbor je otvoren i za angažmane u obredima krštenja, ženidbe i sprovoda.
„Dobro je slaviti Gospodina,
pjevati imenu tvome, Svevišnji;
naviještati jutrom ljubav tvoju
i noću vjernost tvoju“
Ps 92, 2-3