www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

OBAVIJEST ZA VJERNIKE

Hvaljen Isus i Marija!
Draga braćo i sestre u Kristu,
svjedoci smo teške situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet, a koju je uzrokovala pandemija „Corona“ virusa. Svakodnevno gledamo na vijestima i čitamo u novinama kako se virus sve više širi i kako je posvuda sve teža situacija. Nažalost, moramo Vas obavijestiti da je virus ušao i u naš varaždinski samostan. Kako i kada, ne znamo. Skoro pa svi fratri i postulanti  pozitivni smo na „Coronu“. Za sada, hvala Bogu, nitko nema teške simptome, ali ne znamo što nam nosi sutra.
Zbog toga, samostan je do daljnjega zatvoren i svi smo u karanteni.

Mise će se odvijati po redovnom rasporedu zahvaljujući našem biskupu mons. Boži Radošu koji je organizirao svećenike iz biskupije da slave mise umjesto nas kapucina. Crkvu je temeljno dezinficirala epidemiološka služba tako da s te strane ne bi trebalo biti problema. Vjeronauk je naravno do daljnjega otkazan kao i bilo kakve druge aktivnosti vezane uz samostan.
Molimo Vas, dragi vjernici, koji ste unazad tjedan dana bili na misi u našoj crkvi, da pripazite na moguće simptome.

Unatoč tamnim oblacima koji su se nadvili nad našu župu, vjerujemo kako će Gospodin sve izvesti na dobro, sa što manjim posljedicama. Preporučamo se u Vaše molitve, a Vi budite sigurni da mi nećemo posustati moliti za Vas. Zajedno smo s Vama u mislima i molitvi.
Neka Vas Gospodin blagoslovi i neka Vas čuva!

Mir i dobro!
braća kapucini

OGLASI
29. NEDJELJA KROZ GODINU

18.10.2020.

Od sada je nošenje zaštitne maske obavezno za sve zatvorene
prostore, a tu spadaju i crkve. Kod nas su mise nedjeljom i kroz tjedan
po uobičajenom rasporedu.
Današnja nedjelja slavi se kao MISIJSKA, da bi se kod vjernika
probudila suodgovornost i vjernička zauzetost za djelo evangelizacije.
Svoj novčani prilog možete ubaciti u škrabicu na dnu crkve.
Župnog vjeronauka nema do daljnjega.
Otkazuje se i neće biti ni roditeljskog sastanaka za roditelje
vjeroučenika 3. razreda iz II. i VI. osnovne škole, koji se pripremaju za
primanje sakramenta prve svete Pričesti na proljeće sljedeće godine,
a koji je bio najavljen za danas u 18 sati.
Ponedjeljak: sv. Petar Alkantarski, franjevac
Četvrtak: sv. papa Ivan Pavao II. Iza mise u 19 sati je euharistijsko
klanjanje.
Petak: sv. Ivan Kapistranski, franjevac
Subota: sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
Sljedeća nedjelja je 30. kroz godinu.
Ove i sljedeće nedjelje pred crkvom možete nabaviti svijeću Caritasa
pod nazivom „OVA SVIJEĆA GORI DULJE“. Donacijom od 10 kuna za
jednu svijeću pomažete našem biskupijskom Caritasu.

RASPORED ŽUPNOG VJERONAUKA
ZA ŠKOLSKU GODINU 2020. - 2021.

(Vjeronauk je do daljnjega otkazan)


PONEDJELJAK
III. razred – A - VI. Osnovne škole –   ponedjeljak u 16
III. razred – B - VI. Osnovne škole –   ponedjeljak u 17
VIII. razred – A -VI. Osnovne škole – velika dvorana ponedjeljak u 18

UTORAK
III. razred – C - VI. Osnovne škole –   utorak u 16
III. razred – D - VI. Osnovne škole –   utorak u 17

SRIJEDA
III. razred – A - II. Osnovne škole –   srijeda u 16
III. razred – B - II. Osnovne škole –   srijeda u 17

ČETVRTAK
III. razred – C - II. Osnovne škole –   četvrtak u 16
III. razred – D - II. Osnovne škole –   četvrtak u 17
VIII. razred – B – VI. Osnovne škole – velika dvorana četvrtak u 16
VIII. razred – C – VI. Osnovne škole – velika dvorana četvrtak u 17
VIII. razred – D – VI. Osnovne škole – velika dvorana četvrtak u 18

SUBOTA
VIII. razred – ABCD – II. Osnovne škole – velika dvorana –
subota u 9,30


„AKO VJERU NE POZNAJEMO, NE MOŽEMO JE NI SLAVITI, NI ŽIVJETI NITI ŽIVOTOM SVJEDOČITI“


BEZ ŽUPNOG VJERONAUKA NITKO NE MOŽE PRIMITI SAKRAMENTE KATOLIČKE CRKVE.

 

 

 

 

PISMO BISKUPA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
SVEĆENICIMA I VJERNICIMA
O SLAVLJENJU SVETIH MISA I DRUGIH LITURGIJSKIH SLAVLJA
U VRIJEME EPIDEMIJE COVID-19


Draga braćo svećenici i dragi vjernici!

Bolesti su uvijek bile i ostale sastavni dio ljudskoga života. I tako će biti do konca svijeta. Premda je napredak medicine i drugih znanosti olakšao i ubrzao liječenje mnogih bolesti, svjedoci smo kako nedovoljno poznati koronavirus stvara neizvjesnost i nesigurnost u mukotrpnoj borbi za očuvanje zdravlja. U toj borbi i brizi za zdravlje duše i tijela dužni smo koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva.
Tako Crkva od svoga postojanja svjedoči brižnost za bolesne i potrebite; osniva zdravstvene ustanove, promiče karitativno djelovanje, znanstvena istraživanja, ustrajno se i pouzdano obraćajući molitvom Gospodinu, u zahvalnosti za znakove njegove blizine. Na tome tragu, ni mi se prošlih tjedana kao vjernici nismo umarali u raznim prigodama i na više načina upravljati svoje molitvene vapaje. Naše su molitve posebice upućene Isusovoj i našoj Majci, Blaženoj Djevici Mariji, koja je Zdravlje bolesnih i „slika sigurne nade i utjehe“, kako molimo predslovljem svetkovine Velike Gospe. Obraćali smo se Njoj i drugim nebeskim zaštitnicima da nas „oslobode od opasnosti pandemije koronavirusa“.
Potičemo vas, draga braćo i sestre, da nastavite s djelima pobožnosti i molimo naše nebeske zaštitnike neka nam pomognu biti postojani u vjeri i isprose nam mir duše i tijela. Uz ovu duhovnu pomoć i potporu valja se pridržavati i zdravstvenih mjera u vidu potrebite prevencije pred nepoznatim i opasnim virusom koji ugrožava zdravlje i živote ljudi. Povežimo, dakle, molitvu s mudrim i razboritim sprječavanjem obolijevanja.
Dok zahvaljujemo svima koji su se brinuli i koji se brinu o zdravlju građana, zahvaljujemo vama, dragi svećenici i vjernici, što ste odgovorno prihvatili i pridržavali se Odredaba Hrvatske biskupske konferencije od 19. ožujka 2020. s obzirom na sprječavanje širenja bolesti COVID-19. Odredbe, koje smo donijeli iz ljubavi i odgovornosti za život i zdravlje sviju nas, nisu bile iznimka. Donesene su u zajedništvu sa Svetim Ocem, kao što su to učinile i brojne Biskupske konferencije prije ili poslije nas. Svojom disciplinom i žrtvom pokazali ste kršćansku odgovornost za opće dobro, a to je pripomoglo da pandemija ne zahvati više stanovnika Hrvatske, da zdravstveni sustav ne dovede u ozbiljne poteškoće, te da ne bude uzrokom patnje i umiranja u većim razmjerima, kao što je to bio slučaj u nekim drugim zemljama.
Hvala svima na strpljenju i podnošenju prigovora zbog mjera koje su do sada bile na snazi. Drago nam je što sadašnje okolnosti omogućuju ublažavanje odredaba, a to u životu Crkve budi nadu za postupno vraćanje u redovitije oblike liturgijskih i molitvenih okupljanja te pastoralno-katehetskoga djelovanja.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u četvrtak 23. travnja 2020. zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojima se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera, te s tim u vezi dopuštanje i vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020., čija je obustava bila donesena Odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.

U vidu sprječavanja zaraze, opreza i zaštite zdravlja ljudi, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, potičemo sve vas, draga braćo svećenici i sve vas, dragi vjernici, da se nastavite pridržavati preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje će biti objavljene, a odnose se na crkvene prostore i vjerska okupljanja. Riječ je o stručnom mišljenju i preporukama, koje od svih nas traže da ih shvatimo ozbiljno, da ih poštujemo te da ih se savjesno pridržavamo.

Na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaki će biskup za područje svoje biskupije donijeti konkretne odredbe. Stupanjem na snagu novih odredaba po biskupijama opozivaju se odredbe HBK izdane 19. ožujka 2020. koje su se odnosile na opasnost od zaraze koronavirusom.

Dok u ovo uskrsno vrijeme razmatramo otajstvo Kristove slavne pobjede nad smrću i nad grijehom, usmjerimo svoju pozornost prema svima koji proživljavaju teške trenutke neizvjesnosti, straha i tjeskobe, pružajući im molitvom i djelima ljubavi snagu Radosne vijesti.

Sve vjernike i ljude dobre volje stavljamo pod moćni zagovor naše nebeske Majke – Blažene Djevice Marije i sv. Josipa, zaštitnika Crkve i naše Domovine, i svih svetih zaštitnika naših biskupija.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE


Zagreb, 30. travnja 2020.

 

 

PISMO VARAŽDINSKOGA BISKUPA SVEĆENICIMA O SLAVLJENJU SVETIH MISA
I DRUGIH LITURGIJSKIH SLAVLJA U VRIJEME ZARAZE KORONAVIRUSOM

Draga braćo svećenici,
CRKVA ŽIVI OD EUHARISTIJE! (Ecclesia de Eucharistia, br. 1).
Koliko smo snažno proteklih više od mjesec dana osjećali ove riječi svetoga pape Ivana Pavla II u okolnostima u kojima nismo mogli redovito s Božjim narodom slaviti Euharistiju. Iako smo ih preporučivali Božjoj dobroti, slavili s njima duhovno povezani, za njih i na njihove nakane prikazivali svete mise, ipak je nedostajala fizička prisutnost, njihovo aktivno sudjelovanje, ona tjelesnost obilježena patnjama i bolima života, ranjena grijehom, ali i otkupljena i proslavljena Kristovom žrtvom koja se u euharistiji obnavlja i posadašnjuje. Ujedno smo trpili zajedno s njima i za njih i onda kada neki od njih nisu mogli razumjeti i prihvatiti zašto smo tako morali postupiti. Zato nas neizmjerno raduje ovaj trenutak u kojem ponovno možemo, doduše razborito i oprezno, pozvati vjernike da nam se sada i fizički pridruže u tom „sakramentu pobožnosti, znaku jedinstva, vezu ljubavi, vazmenoj gozbi, na kojoj se Krist blaguje, duša se napunja milosti i daje nam se zalog buduće slave“ (KKC, br. 1323).
Ovime vam želim dostaviti i preporučiti posljednje preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje se odnose na vjerska okupljanja u crkvama i molitvenim prostorima. Iste su donesene s obzirom na postupno popuštanje mjera proglašenih u svrhu sprečavanja ove teške zarazne bolesti u našoj domovini. Pozivam vas da se s njima detaljno i pažljivo upoznate kako biste ih mogli primjenjivati, te vas molim da s uputama upoznate što prije i vaše suradnike, osobito one koji će vam biti na pomoći da ih odgovorno provodite u vašim zajednicama.

HAJDETE, PRIPRAVITE NAM VELIKO BLAGOVALIŠTE  (Lk 22,8.12).
Ovaj nalog kojim Gospodin šalje Petra i Ivana da priprave Pashu, osobito nam sada odzvanja u ušima. I nas Gospodin sada poziva da pođemo i pripravimo, učinimo sve kako bismo mogli zajedno s Njime i jedni s drugima u ljubavi blagovati. Za to je potrebno sve pripraviti, Isusov nalog je jasan i detaljan. Tako i mi, dragi svećenici, potrudimo se da kada naši vjernici dođu na nedjeljno slavlje sve bude spremno i pripravljeno, a sukladno uputama koje smo dobili. Vjerujem da će se naći, osobito među članovima župnog pastoralnog vijeća i drugim župnim suradnicima, onih koji će zajedno s vama potruditi se da prostor za euharistiju bude uređen, prozračan i očišćen, posebno pripravljen kako bi primio vjernike koji će doći na svetu misu. Potrebno je da prostor ostane takav cijelo vrijeme, te neka se stoga češće čisti i uređuje. Sukladno preporukama, neka se i dalje poštuju sve mjere higijene i dezinfekcije prostora, osobito onih površina s kojima su vjernici češće u kontaktu. Kao što se i inače trudimo da prostor slavlja bude što je moguće ljepše uređen – Bogu na slavu, neka sada bude još i više u brizi i odgovornosti jednih za druge.
Što se tiče prostora za slavlje euharistije, preporuka ostaje da on bude vanjski. Mnogi od vas imaju vlastiti prostor oko crkve, često opremljen  i vanjskim oltarom za slavlja župnih svečanosti i blagdana. Neka to bude prva mogućnost koju bi bilo potrebno realizirati. Možda to neće biti moguće već ove nedjelje, ali svakako je bitno da to pokušamo učiniti. Vanjski prostor omogućuje da se prijenos zaraze svede na najmanju moguću mjeru, ali da se i vjernici na taj način lakše rasporede. Svakako je potrebno i s obzirom na prostor, bilo vanjski bilo unutarnji, označiti mjesta, a na način da se poštuje propisana udaljenost. Najbolje je da vjernike na označeno mjesto upute 'vratari' koji će ih, kao u prvim kršćanskim vremenima, dočekivati na ulasku u crkvu. Oni će se pobrinuti da svatko slijedi mjere dezinfekcije ruku. Ako je moguće, poželjno je da ulazak bude na jedna, a izlazak na druga vrata. U svemu prije, tijekom i nakon slavlja neka se poštuje pravilo da se vjernici što manje kreću s mjesta koje im je dodijeljeno, a kako bi se što više osigurala njihova međusobna udaljenost. Tako neka se provodi i prilikom podjeljivanja svete pričesti. Neka i svete mise, posebno u zatvorenom prostoru, budu kraće, kako bi se spriječilo eventualno širenje zaraze. Što se tiče ostalih uputa koje se odnose na samu pripravu i tijek misnoga slavlja, upućujem i na moje prethodne odredbe.
Vjernike je potrebno također podsjetiti da se i dalje uzdržavaju od dolaska na slavlja ukoliko radi dobi ili bolesti pripadaju posebno osjetljivim skupinama, a osobito ukoliko bi radi vlastite zdravstvene situacije mogli predstavljati rizik za druge, kao i podsjetiti da ih u tom slučaju zapovijed u savjesti ne obvezuje. Na tu odgovornost prema zdravlju drugih pozivam još jednom i vas, dragi svećenici, kojima je kao služiteljima svetih otajstava povjerena briga za vjerničke zajednice. I mnogi od vas su zbog zdravlja i u godina u koje se nalaze u situaciji da mogu olakšati zarazu, pospješiti razvoj i dovesti do gorih posljedica ove teške bolesti. Budite razboriti i oprezni, slijedite preporuke za zaštitu vlastitoga zdravlja jer tako brinete i o sebi i o drugima. Ako osjećate bilo kakve poteškoće, zamolite nekoga od kolega da vas zamijeni, ili ako to nije moguće otkažite slavlje. 

VI STE HRAM BOŽJI (1 Kor 3,16)
Priprava za dostojno i sveto blagovanje Tijela Kristova nalaže nam da brižno pripremimo i prostor duše sakramentalnom ispovijedi, da se ne dogodi da itko bude „krivac tijela i krvi Gospodnje“ (1 Kor 11, 27-29). Omogućimo stoga našim vjernicima da im svakodnevno, barem sat vremena, svećenik bude na raspolaganju za svetu ispovijed. Slavlje sakramenta ispovijedi neka također bude u potpunosti u skladu s preporukama mjera za slavlje ispovijedi – u otvorenom i prozračnom prostoru, na vjernicima vidljivom i lako dostupnom mjestu. Posebno neka se tom prilikom pazi na intimitet i dostojanstvo svake osobe, kao i svetost i nepovredivost sakramentalnog pečata.
Slavlje ostalih sakramenta (vjenčanja i krštenja) neka bude sukladno ostalim specifičnim mjerama u broju predviđenih osoba i s međusobnom udaljenošću, izbjegavajući gdje to nije nužno bilo kakav fizički kontakt.
Što se tiče kateheza i ostalih puteva evangelizacije i dalje se nastavite služiti svim prikladnim sredstvima kako biste bili blizu svim svojim vjernicima, i to ne samo pojedinim katehetskim skupinama kao što su djeca i mladi. Što se tiče podjeljivanja sakramenata prve pričesti i krizme, komunicirao sam već u vezi toga sa svim dekanima, a ostajemo i dalje u dogovoru. Razumljivo je da u ovim okolnostima nismo u mogućnosti donijeti konačne odluke.
Za sakrament  bolesničkog pomazanja, budite na raspolaganju vjernicima, poštujući mjere opreza i zaštite, a u zdravstvenim ustanovama upute stručnih djelatnika. Kršćanski pogrebi i dalje se održavaju sukladno preporukama civilnih vlasti, a sprovodne mise neka se služe prema ovim preporukama. I u svemu ostalom, draga braćo svećenici, dužni smo dosljedno poštivati donesene preporuke, jer smo odgovorni, kako jedni za druge, tako i pred društvenom zajednicom koja surađuje s nama u brizi za Domovinu i cijeli svijet. Crkva ima povjerenje u svijet, ali i svijet u Crkvu, opravdajmo to povjerenje, i budimo pravi Kristovi svjedoci pa i pred onima koji nas niječu i osporavaju.

KRUNICA, SLATKI OKOV KOJI NAS VEŽE UZ BOGA (Krunica Djevice Marije, br. 39).
Osobito mi je na srcu da u ovom Marijinom mjesecu pozovemo vjernike na slavlje marijanskih pobožnosti u crkvi, kao i svakodnevnu molitvu krunice u našim obiteljima. Moguće je osigurati da vjernici dolaze u predviđenom broju, a uzevši u obzir postojanje različitih župnih vjerničkih skupina, kao i vjernika iz pojedinih dijelova župe, onako kako se to negdje i običava na dan župnog klanjanja. Time ćemo paziti na ograničeni broj, a s druge strane osigurati svakodnevnu prisutnost naših vjernika na pobožnostima.
Blažena Djevica Marija oduvijek se u hrvatskome narodu slavila kao zaštitnica i odvjetnica, najvjernija Majka i Kraljica Hrvata, osobito u teškim trenucima naše povijesti. Stoga molimo zajedno njezin zagovor i s vjerom joj ponovno s našim Blaženikom prisegnimo: „Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji. Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok su budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće Domovine naše!“. Neka naše župe i domovi budu marijanska ognjišta, kuće svete Obitelji u kojima se Bog rađa.
Konačno, naša nas liturgijska slavlja i pobožnosti obvezuju u prilog potrebitih, osobito siromašnih u kojima prepoznajemo Krista. Dok vam zahvaljujem što ih nismo zaboravili, i nećemo, potičem vas da budemo darežljivi i za potrebe Crkve zagrebačke koja je stradala u nedavnom potresu. Na srcu mi je osobito naše Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu. Volio bih da u znak naše brige i povezanosti, a u duhu Nedjelje Dobroga Pastira, pokažemo svoju svećeničku solidarnost i konkretnom gestom svatko od nas novčanim prilogom na račun koji će vam se dostaviti pomogne da i dalje naša sadašnja i buduća zvanja imaju prikladno mjesto svoje ljudske, intelektualne i vjerničke formacije.
Dragi svećenici, hvala vam na zauzetosti i pastirskoj ljubavi!  Budimo u svemu vjerni, zauzeti, dosljedni, razboriti i odgovorni – vjerodostojna slika Dobroga Pastira!
Neka nas prati zagovor naše nebeske Majke Marije, naših svetih zaštitnika sv. Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca!

       ✠ Bože Radoš
  varaždinski biskup

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Zagreb, 30. travnja 2020.

Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 

tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja


1. Temeljne odrednice
Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.
Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima. Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.
Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.
Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.
2. Fizičko distanciranje
2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.
Označivanje sjedećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta na način da se ostalim sudionicima omogući praćenje liturgijskog slavlja ili obreda izvan crkve ili drugog molitvenog prostora.
Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja, molitve ili obreda na otvorenom ili dijelom na otvorenom te da se liturgijsko slavlje ili molitva odnosno obred prenosi zvučnicima ispred ulaza i oko crkve ili drugog molitvenog prostora tako da ga dio vjernika može pratiti izvan crkve odnosno molitvenog prostora. U prostoru izvan crkve ili drugog molitvenog prostora preporučuje se također označiti sjedeća i stojeća mjesta poštujući razmak od po mogućnosti 2 metra.
Redoslijed ulaska i izlaska. Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom. Preporučuje se da se izlazak sudionika organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi sudionik najbliže vratima. Sudionike treba podsjetiti da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.
Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Vjernike je također neophodno poticati na izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina poput rukohvata, klupa i sl.
Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.
3. Pojačana osobna higijena
Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama.
Higijena ruku. Pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor te unutra na još pokojem lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70 % alkohola radi dezinfekcije ruku.

Dezinficijens. Sredstvo za dezinfekciju potrebno je u količini od 1 do 2 ml nanijeti na suhe i čiste dlanove (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).
Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.
Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti odgovornoj osobi u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju kako bi se osigurao novi.

Kašljanje/kihanje. Kod kašljanja i kihanja prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Posude. Ne treba dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim osobama.

Maske za lice. Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.
4. Pojačana higijena prostora
Prozračivanje prostora. Prostorije je obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.
Čišćenje prostora. Dodirne točke kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svakog liturgijskog slavlja a najmanje 2 puta dnevno.
Čišćenje se provodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.
5. Praćenje zdravstvenog stanja
Osjetljive skupine vjernika. Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede osobito na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih, a posebno ako se ista mogu pratiti putem medija. Također se preporučuje da se suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti molitve ili obrede, osobe koje dijele kućanstvo s osobama starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.
Osobe s povišenom temperaturom. Sudionici ne ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.
Prethodno mjerenje temperature. Prije odlaska na okupljanje u zatvorenom prostoru, svim sudionicima se preporučuje da izmjere kod kuće tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperature viša od 37,2 °C osoba treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima. Isto tako, osobe koje imaju simptome bilo koje bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, učestalo disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili mirisa itd.), treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima.
6. Upute za čišćenje i dezinfekciju
Upute za čišćenje i dezinfekciju
Bez oboljelih od COVID-19:
• https://bit.ly/2VLkkt3
Osobe pod sumnjom ili oboljele od COVID-19:
• https://bit.ly/3d1WmiS
Upute za korištenje zaštitnih maski
• https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Maske-za-lice-1.pdf
7. Specifične mjere za Katoličku crkvu, vjerske zajednice koje imaju sličan obred i vjernička okupljanja i aktivnosti
Bez blagoslovljene vode na ulazu. Preporučuje se uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava i drugih liturgijskih prostora kojom obično vjernici čine znak križa prilikom ulaska ili izlaska iz crkve ili drugog molitvenog prostora.
Nema molitvenika ni pjesmarica. Za vrijeme trajanje epidemije, neophodno je uklanjanje molitvenika i pjesmarica iz klupa.
Nema pružanja ruku. Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.
Dezinfekcija ruku svećenika. Obvezna je dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti.
Sveta pričest na ruke. Podjela svete pričesti preporučuje se isključivo na ruku, a ne na usta.
Mjere za ispovijed. Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.
Nema kateheze. Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.
Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.
Prikupljanje milostinje. Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.
Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.
Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.
Bez fizičkih kontakata. Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati.