www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

OBAVIJESTI VJERNICIMA ŽUPE SV. VIDA

POSTUPANJE U SITUACIJI IZOLACIJE ZBOG KORONAVIRUSA

 

1. Dragi vjernici! Obavještavamo Vas da se svete misne nakane koje ste naručili služe svaki dan, prema datumu koji je određen. Vi se u molitvama pridružite našoj redovničkoj zajednici koja svaki dan slavi svetu misu za Vaše drage pokojne i za ostale Vaše nakane.

2. Župni ured ne radi sa strankama, osim za sprovode kada se umoljavate da netko dođe u župni ured i dogovori se za sprovod i dadne podatke o pokojniku koje ćemo upisati u matičnu knjigu umrlih.

3.U slučaju da nekome neophodno treba neki dokument iz župnog ureda, neka se javi najbolje elektronskom poštom župniku na adresu mirko.kemives@vz.ht.hr i neka navede svoje osobne podatke: Ime i prezime kao i djevojačko prezime, godinu rođenja, što mu je potrebno – kakav dokument: posvjedočenje za kumstvo, potvrda o primljenim sakramentima ili krsni list za vjenčanje. Pri tome obavezno navesti sljedeće podatke: datum rođenja, da li je u ovoj župi kršten, ako nije kršten da li je ovdje polazio vjeronauk, ili je u ovoj župi vjenčan; jer to su izvori iz kojih možemo izvaditi potrebne podatke. Ako ova župa nema nikakvih podataka a treba izdati posvjedočenje za kumstvo – koje ovaj župnik može izdati samo onima koji stanuju u ovoj župi, onda neka se obrati svome župniku, najbolje tamo gdje je kršten, tako da mu on napiše POTVRDNICU, i onda ćemo imati sve podatke za POSVEDOČENJE potrebno da bi netko bio kum na krštenju ili svetoj Potvrdi.

 

4. Za ostale informacije možete se obratiti na telefon župnog ureda 213-550.
U nadi da će sve ovo jednom i završiti i da ćemo moći dalje „normalno“ raditi svaki svoj posao, kršćanski vas pozdravlja Vaš župnik


Fra Mirko Kemiveš, OFMCap

 

 

ODREDBE HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
U VEZI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA BOLESTI COVID-19

 

 

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima: a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.
Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.
Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).
Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.
Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije,     

Zagreb, 19. ožujka 2020.