www.zupa-vid-varazdin.hr

Zbor mladih VIA

 

Zbor mladih "Via" djeluje unutar varaždinske Župe sv. Vida od došašća 2009. Djeluje kao mješoviti zbor mladih srednjoškolskog i studentskog te mlađeg radničkog uzrasta koji žele slaviti Boga pjesmom.

Probe za zbor održavaju se srijedom nakon večernje mise u 19:30 i nedjeljom u 10:30 odnosno prije mise u 12:00 sati (podnevna misa) u čijem liturgijskom slavlju redovito sudjelujemo animirajući pjevanje.

Ime "Via" = "Put" mladi su izabrali, uz preporuku tadašnjeg župnika i samostanskih fratara kapucina kao simbol. Naime, svaki vjernik bi trebao pomišljati gdje je i koji mu je cilj te izabrati put kako ostvariti svoje ciljeve.  Mi iz Zbora mladih "Via"  izabiremo Onoga koji je za sebe rekao da je Puti, Istina i Život.

Naša je težnja karizmatičnom duhovnom glazbom probiti put za Krista do srdaca sviju nas i sviju s kojima se naši životni putevi isprepliću.

Veoma smo radosni i zahvalni što je naš Zbor pozitivno prihvaćen od strane župljana  s obzirom na činjenicu da se naša Župa prvi puta susrela s ovakvom vrstom glazbenog izričaja.

Najviše pjevamo duhovne šansone  novijega datuma, ali smo otvoreni i za stvaranje vlastitog aranžmana upečatljivih tradicionalnih liturgijskih pjesama kojih je naša hrvatska baština puna. 

Rado se odazivamo i na pozive da svojim zborskim pjevanjem uveličamo obrede ženidbe i krštenja.

Svojim zajedništvom i pjevanje želimo produbljivati osobnu vjeru i svjedočiti svoje opredjeljenje za Isusa Krista.

 

Godina iza nas:

Godina 2015. bila je puna događaja i angažmana za Zbor mladih "Via".

Početkom siječnja u prepunoj kapucinskoj crkvi Zbor je održao humanitarni božićni koncert tradicionalnih engleskih i hrvatskih božićnih pjesama. Prvi se puta koncert održao u samoj kapucinskoj crkvi i prvi je puta Zbor imao pratnju komornog orkestra. Sredstva koja su se prikupljala proslijeđena su za sigurnu kuću Udruge Betlehem Zagreb.
Na poziv župnog vikara vlč. Tihomira Koseca sredinom istog mjeseca Zbor je animirao euharistijsko slavlje u okviru Fabijanske osmine u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.
Na Valentinovo je, u veljači, već tradicionalno Zbor animirao euharistijsko slavlje u crkvici sv. Vida gdje postoji oltar posvećen sv. Valentinu.
U travnju je, na četvrtu uskrsnu nedjelju, Zbor sudjelovao na 10. jubilarnom Festivalu Dobrog Pastira Varaždinske biskupije koji se održao u crkvi Dobrog Pastira u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.
U lipnju je Zbor "Via" animirao euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vida povodom proslave zaštitnika naše Župe.
U rujnu je Zbor animirao pjevanje na euharistijskom slavlju i klanjanju koje se održalo u kapucinskoj crkvi, a kojim se obilježio početak inicijative "40 dana za život" i organizirane molitve ispred varaždinske opće bolnice.
Nakon što je marljivo vježbao tijekom ljeta, unatoč praznicima, sredinom listopada Zbor je održao koncert s klasičnim programom. Program je bio: F. Schubert: Misa br. 2 u G - duru, D.167 i F. Durante: Magnificat. Koncert je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji. U istome je mjesecu Zbor animirao pjevanje na Obredu preminuća sv. Franje u kapucinskoj crkvi i na euharistijskom slavlju koje je zatim uslijedilo, a na kojem je prihvaćen novi član mjesnog bratstva FSR-a sv. Feliksa.
U studenom je Zbor "Via" sudjelovao, po drugi puta, na Festivalu sv. Cecilije koji se tradicionalno održava u varaždinskoj katedrali.
Početkom prosinca Zbor je animirao pjevanje i klanjanje tijekom dvodnevne duhovne obnove koju je u kapucinskoj crkvi održao p. Marko Glogović, OSPEE. Tijekom istoga mjeseca Zbor je pjevao prilikom paljenja četvrte adventske svijeće ispred varaždinske katedrale.
U siječnju 2016. Zbor "Via" je održao 5. božićni koncert uz pratnju orkestra u kapucinskoj crkvi. Prikupljala su se novčana sredstva za postavljanje kipa trudne Gospe u Varaždinu.
Na svetkovinu Bogojavljenja, u siječnju 2016., zajedno sa Zborom "Donum" iz Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, Zbor "Via" održao je koncert u Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu.
Iako smo kao Zbor sudjelovali u mnogim aktivnostima tijekom mnogobrojnih proba imali smo prilike poboljšati naše zajedničko pjevanje, ali i produbiti naše zajedništvo, zajedništvo svih članova Zbora koji su se redovito odazivali na tjedne probe. Često su naše probe, uz ozbiljan rad, bile prožete molitvom, ali i smijehom svih prisutnih. Sve što smo činili trudili smo se činiti na veću slavu Božju.

 

Svjedočanstva članova zbora

 

Zrinka Balić

Mislila sam: Gospodin me zove k sebi i po glazbi te mi daje priliku da koristim svoj talent. Na poziv prijateljica Jelene priključila sam se župnom zboru mladih „Via“. Bilo mi je neugodno jer nisam osjećala to kao svoju ulogu, da se nema što dati iz te uloge - biti voditeljica zbora. Vrlo sam brzo dobila jasnu poruku da je Gospodin naš voditelj što me ohrabrilo da s ljubavlju prenosim što je korištenjem talenta raslo u meni. Hvala ti Gospodine!

 

Jelena Grabant

Kao vjeroučiteljici poseban mi je izazov, a istovremeno i blagoslov okupljati se s mladima na „praktičnom dijelu“ vjeronauka u župi kada zajedničkim promišljanjem o vjeri, molitvom, dobrotvornim radom, hodočašćima i kreativnim radionicama rastemo u Duhu. No najposebnije mjesto u našem zajedništvu ima nedjeljna liturgija kada animirajući pjesmom nastojimo što svečanije slaviti Gospodina.

 

Vjeran Grabant

Uključio sam se u župni zbor mladih Via na poticaj svoje supruge koja je trebala pomoć „muške snage“ u zboru. No danas ujedno mogu reći da su talenti i entuzijazam kojima naš zbor obiluje dodatni poticaj za moj angažman koji je postao sastavni dio moje duhovnosti.

 

 

Sara Šopar

Priključila sam se zboru mladih Via zato jer mladi imaju važnu ulogu u liturgijskom pjevanju u crkvi i ovdje sam da bih slavila Gospodina te ga približila ostalima. Volim biti u tom zboru jer je uvijek vesela i društvena atmosfera i svi se zabavljamo slaveći Gospodina.

 

Lovro Biškup

Ukratko ću vam reći zašto ja idem na zbor. Osjetio sam neko pripadanje misama s mladima i odlučio sam ići na takve mise. Eh, budući da je bilo bezveze ići na takve mise, a da nisam u zboru u kojem poznajem većinu pjevača i svirača, odlučio sam i pjevati u tom zboru, tim više što volim pjevati, a još k tome volim i slaviti Gospodina. U tome svemu pomogla mi je priredba za Tri kralja, zahvaljujući kojoj sam se zbližio sa  zborom. Mislim da je to dovoljno.

 

Karla Kelemen

U osmom razredu počela sam jasnije shvaćati Boga, a to je u meni pobudilo želju za aktivnom vjerom. S obzirom da oduviek volim pjevati (a tko pjeva, dvostruko moli), odlučila sam se uključiti u novonastali zbor mladih Via. Kako sam upoznala nove prekrasne ljude koji su me svaki na svoj način inspirirali da dublje proučavam Riječ Božju, željela sam svoja razmišljanja razmjenjivati s drugima. Tako sam se uključila i u župnu zajednicu, koja je neizmjerno utjecala na moj unutrašnji rast i produbila moj osobni odnos s Bogom, odnos prema drugim ljudima i sebi samoj.

 

Bernard Cirimotić


Na zbor mladih počeo sam dolaziti prije dvije godine. Budući da je naš bivši župnik fra Goran Rukavina premješten u drugu župu, nije me više zanimalo ministriranje koje je on do tada vodio. Odlučio sam zato krenuti u zbor, prvenstveno jer sam želio iskoristiti svoj talent za glazbu. Moju odluku ubrzao je i moj prijatelj Luka koji je također odlučio pjevati u zboru. Glavni pak krivac je naša voditeljica Zrinka koja je ujedno bila i moja vjeroučiteljica u osnovnoj školi koja me je još tada pozivala u zbor. Skupivši hrabrost, na zbor sam ponio gitaru, svoj glas i dobru volju te od tada redovito dolazim na probe i uživam u svirci.

 


Marijana Kolednjak

Sveti Augustin napisao je kako je pjesma dvostruka molitva. Kada pjevam, slavim Bog svojom pjevanom molitvom. Ali ne samo da ja molim i pjevam, već s mladim prijateljima pjevačima i sviračima zajedno slavimo Gospodina. Raduju me naše probe koje obiluju molitvom, smijehom, zabavom i pjevanjem, sviranje, naša druženja, naši izleti. Zahvalna sam na svakome pojedinom članu i članici zbora Via koji svojim pjevanjem svjedoče kako je i u današnjim izazovnim vremenima (ali opet - koja vremena nisu bila takva?) moguće nasljedovati Krista Gospodina. Često ostajem bez riječi kada vidim kako mladi glazbeno obrazovani svirači i pjevači rado i bogato dijele svoje znanje i iskustvo te u svim mojim amaterskim pokušajima točnoga pjevanja pružaju podršku, ohrabruju i motiviraju. Naša je dvostruka molitva ujedno i dvostruka (pjevana) radost.

 

Maja i Marko Damiš

Dio smo zbora jer pjesmom želimo izreći Bogu hvalu zbog njegove zadivljujuće veličine i ljubavi kojom nas svakodnevno obasipa, kojom nas napaja i vodi kroz život.

 

Ivana Kos


Članica sam zbor mladih jer želim Bogu izraziti zahvalnost za Njegovu neizmjernu ljubav i strpljivo suputništvo. Zboru Via priključila sam se na poziv svoje drage kolegice Jelene i već sam se na prvoj probi oduševila radošću, žarom i strpljivošću ostalih članova, ponajprije školaraca koji uvijek uspiju pronaći vrijeme za slavlje Gospodina i neumorno ponavljanje pojedinih dionica pjesama i desetak puta ako je potrebno.