www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 Liturgijska godina „B“

 

 

OGLASI  ZA

DRUGU  NEDJELJU  DOŠAŠĆA

10.12.2017. 

 

Danas iza svake mise volonteri zajednice CENACOLO imat će ispred župne crkve prodaju ručno izrađenih prigodnih sakralnih predmeta, time pomažemo njihovo uzdržavanje.

Srijeda: sv. Lucija, djevica i mučenica

Četvrtak: sv. Ivan od Križa, karmelićanin i crkveni naučitelj

Ured za pastoral mladih varaždinske biskupije organizira za mlade Adventsku duhovnu obnovu, koja će biti svakog četvrtka u 18 sati u katedrali. Pozivamo mlade da dođu na tu duhovnu obnovu.

U četvrtak u 20,00 sati bit će u dvorani Biskupijskog centra u Zagrebačkoj ulici broj 3 Tribina o Rodnoj ideologiji i opasnostima koje su s njome povezane pod naslovom: RECIMO NE RODNOJ IDEOLOGIJI. Ta ideologija koja se želi uvesti u naše društvo prijeti očiglednim razaranjem  braka, obitelji, obiteljskih vrijednosti kao i cijeloga društva. Imate oglas pred crkvom.

Sljedeća nedjelja je 3. Došašća. Treću nedjelju Došašća slavimo već niz godina u našoj Crkvi u Hrvatskoj kao Nedjelju Caritasa, ove godine pod geslom Neka živi duh djelotvorne ljubavi. Na taj dan razmišljamo o djelotvornoj ljubavi prema bližnjemu, mislimo na one koji su sami ili usamljeni, bolesni, ostavljeni i zaboravljeni, zlostavljani, mučeni, progonjeni. Papa nas poučava  „Da bismo promijenili svijet, moramo biti dobri prema onima koji nam ne mogu uzvratiti." 

Franjevački svjetovni red poziva vas da se uključite u akciju Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ kojom se prikupljaju trajne živežne namirnice i higijenske potrepštine za najpotrebitije obitelji i pojedince. Svoj prilog možete donijeti na portu Kapucinskog samostana. Unaprijed hvala svim dobročiniteljima!

Prijavite svoje stare, bolesne i nemoćne ukućane koji ne mogu doći na misu da ih obiđemo prije božićnih blagdana.

 
 

 

 

INFORMACIJE ZA SVE KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe , da Vas uvrstimo u kalendar događaja u župi,jer ima i drugih koji se žele vjenčati (možda u isto se vrijeme).

2.      GDJE stanujete . Barem jedno - zaručnik ili zaručnica, treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako ni jedno ne stanuje u našoj župi, onda je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE izvan vlastite župe, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      GDJE STE kršteni ? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako je kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4.      Javite se na tečaj PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. predhodnoi ćemo vam mi ati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na matični URED , GDJE ćete dobiti Zelene formulare o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državno vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu sa prikupljenim svim dokumentima (krsnim listovima, dopuštenjem za ženidbu izvan vlastite župe, ako je potrebna, sa dokumentima Iz Matičnog ureda i potvrdama o obavljenom Tečaju priprave za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU , tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tada trebate znati imena i prezimena kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe  (Koja je obično u subotu poslijepodne) u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u Župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko sakramenta vjenčanja.