www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

OGLASI ZA

ŠESNAESTU  NEDJELJU  KROZ  GODINU

17.07.2016.

 

Mise su po običaju.
Kod Franjevaca se danas svečano slavi blagdan Gospe Karmelske. – tzv. Škapularsko proštenje. Mise su tijekom cijeloga dana a svečana u 18,30 sati.


Srijeda: sv. Ilija prorok, proštenje u župe sv. Ilije
Četvrtak: sv. Lovro Brindiški, kapucin i crkveni naučitelj
Petak: sv. Marija Magdalena, proštenje u župi Kneginec
Subota: sv. Brigita, redovnica, zaštitnica Europe


Sljedeća nedjelja je 17. Kroz godinu. Mise su po običaju.


Kroz ovo ljeto sakupljamo novčane priloge za vozila naših misionara u Africi pod nazivom „MIVA“ – što znači MISIJSKA VOZILA. Ove godine sakupljena sredstva bit će upotrijebljena za nabavku bicikla, tricikla i malih motocikla – koje će pokloniti najsiromašnijim obiteljima u misijama kako bi lakše mogli prehraniti svoje obitelji i lakše došli do škole. Možete pogledati oglas pred crkvom. Svoje priloge možete ubaciti u škrabicu na sredini crkve gdje piše „MIVA“.

 

Informacije za one koji se žele vjenčati

u župi sv. Vida u Varaždinu

Kapucinski trg 7 – tel. 042/213-550

1.      Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas uvrstimo u kalendar događaja u župi, jer ima i drugih koji se žele vjenčati (možda u to isto vrijeme).

2.      Gdje stanujete. Barem jedan – zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako niti jedan ne stanuje u našoj župi, onda je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4.      Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelene formulare o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe  u vjerskom obliku (državno vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (krsnim listovima, dopuštenjem za ženidbu izvan vlastite župe, ako je potrebna, sa dokumentima iz Matičnog ureda i potvrdama o obavljenom Tečaju priprave za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU.  Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tada trebate znati ime i prezime kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe (koja je obično u subotu poslijepodne), u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko same proslave vjenčanja.