www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 Liturgijska godina "B"

 

 

12. NEDJELJA KROZ GODINU .
SVETKOVINA ROĐENJA SV. IVANA KRSTITELJA

24.06.2018.

Danas se slavi svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja. Posebno svečano se slavi u Franjevačkoj crkvi koja je posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Kod nas mise su po običaju.
Četvrtak: sv. Irenej, biskup i mučenik
Pozivamo sve župljane dobre volje i dobrog glasa da se pridruže zboru mladih „Via“ pjevanju na hodočašću na Mariju Bistricu. U četvrtak, (28.6.) u 19:30 održat će se proba za sve zainteresirane u vjeronaučnoj dvorani!

Petak: Sv. Petar i Pavao, apostoli – svetkovina. Mise su u kapucinskoj crkvi po rasporedu radnoga dana. Svečano se slavi u Petrijancu.
Sljedeće nedjelje 1. srpnja je 329. Zavjetno hodočašće grada Varaždina na Mariju Bistricu. Pješaci imaju blagoslov u subotu 30. VI. ujutro u 3 sata u Katedrali, a u 14 sati kreće zavjetna procesija sa Vinskog Vrha prema Mariji Bistrici. Na večer u 19 sati je Hodočasnička sveta misa u crkvi na otvorenom, a u 21 sat je Krunica svjetla i procesija sa svijećama na Kalvariji. U nedjelju 1. VI. je križni put u 9 sati na Kalvariji a u 11 je svečana Zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom. U 15 sati je oproštaj u svetištu. Ovogodišnje Zavjetno hodočašće završava u ponedjeljak 2. srpnja u 19 sati misom Zahvalnicom u našoj Katedrali. Tko želi ići u nedjelju autobusom, kartu može uplatiti kod nas u župnom uredu ili u Gospodarskoj 56 (kraj Lidla), jer Autobusni kolodvor ne radi do rujna. Autobusi kreću u nedjelju u 6 sati iz Milkovićeve ulice kraj Kapucinske crkve.

 

 
 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dolazite i dogovorite se o terminima ženidbe , da vas uvrstimo u kalendar događaja u župi, jer ima i drugih koji žele vjenčati (možda na isto vrijeme).

2.      GDJE stanujete . Barem jedno - zaručnik ili zaručnica, treba biti član naše župe, tj. stanovati u našu župu. Ako ni Jedno NE stanuje u Nasu župu, tada Je potrebno SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE Izvan vlastitog župa, koju izdaje župnik zaručnika ILI zaručnice.

3.      GDJE STE kršteni ? Za vjenčanje Je required KRSNI POPIS (NE stariji OD 6 mjeseci) Iz župa GDJE Ste kršćani, Osima ako Je kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni popis.

4. javite se na tečaj PRIPRAVE ZA brak u varaždinskoj biskupiji (ILI nekoj drugoj biskupiji ako šta je to prikladno) i donesite POTVRDU O pohađanju odjeća tečaja. predhodno i ja ću vam ati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na matični URED , gdje ćete dobiti Zelene formulare o ispunjavanju predpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državni vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu s prikupljenim svim dokumentima (krsnim listovima, dopušteno za ženidbu izvan vlastitog župa, ako je potrebno, s dokumentima Iz Matičnog ureda i potvrde o obavljenom tečaju pripreme za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU , t adu priliku treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj živi. Tada trebate znati imena i prezimena kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe  (Koja je obično u subotu poslijepodne) u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza se dolazi u Župni ured da zajednički prođu Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko sakramenta vjenčanja.