www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 Liturgijska godina „B“

 

 

OGLASI 

PRVA  KORIZMENA  NEDJELJA 

18.02.2018.

 

Danas u 16,30  bit će pobožnost križnoga puta.

   Danas će humanitarna udruga Zdenac imati svoj štand pred našom crkvom i moći ćete im pomoći svojim novčanim prilogom. Oni djeluju u Venezueli sa djecom iz osnovnih škola, iz siromašnih naselja. Proširili su svoj rad na djecu do 5 god. jer im je život  ugrožen glađu i nedostatkom vode. Sve veći broj umire od tih posljedica. Pokrenuli su projekt za spasiti 100 djece do 5 god. od  smrti pripremajući im dnevni kuhani obrok koji košta 3 kune!!!

   Započeli smo vrijeme korizmene duhovne obnove. Korizma je vrijeme promišljanja našega puta s Kristom, naše duhovne obnove, zato odložimo zabave i sve što odvodi od duhovne sabranosti i uključimo se u »Školu Isusovu«, a to na poseban način možete učiniti tako da svake korizmene srijede dođete na svetu misu u 19 sati, kada će biti obredi uvođenja djece – katekumena za pripravu na prvu pričest i svetu potvrdu. U srijedu 21. veljače kod mise u 19 sati vjeroučenici 2. razreda II. I VI. osnovne škole imat će katekumenski dan – prvi stupanj pripreme za primanje sakramenta svete pričesti koji će primiti sljedeće godine. U nedjelju 25. veljače u 18 sati bit će roditeljski sastanak za roditelje djece iz 3. razreda II. i VI. Osnovne škole, dakle roditelja djece koja će ove godine ići na prvu pričest. Vjeronauk se odvija prema uobičajenom rasporedu.

   (Ovogodišnja tema korizmene poruke pape Franje glasi: "Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih" (Mt 24, 12), Papa ističe kako Isus najavljuje velike nevolje i opisuje situaciju u kojoj bi se mogla naći sama zajednica vjernika: usred velikih nevolja, neki će lažni proroci mnoge zavesti na krivi put a ljubav, koja je središte čitavog Evanđelja, ohladnjet će u srcima mnogih. Razmišljamo o tome ove Korizme i poduzmimo nešto - kršćanskoga!)

Četvrtak: KATEDRA SV. PETRA APOSTOLA, blagdan

Petkom u 18,30 je pobožnost križnoga puta.

   Sljedeća nedjelja je 2. Korizmena nedjelja. Križni put je u 16,30. Od sljedeće nedjelje pa do nedjelje 4. ožujka bit će Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Prikupljat ćemo novčana sredstva za najpotrebitije koji su preostali u Bosni i Hercegovini. Prije rata tamo je bilo 825.000 katolika a sada ih je ostalo manje od polovice – oko 390.000. Zato budimo solidarni s njima i ove Korizme. Ostalo možete vidjeti na oglasnoj ploči pred crkvom.

 

 

INFORMACIJE ZA SVE KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe , da Vas uvrstimo u kalendar događaja u župi,jer ima i drugih koji se žele vjenčati (možda u isto se vrijeme).

2.      GDJE stanujete . Barem jedno - zaručnik ili zaručnica, treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako ni jedno ne stanuje u našoj župi, onda je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE izvan vlastite župe, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      GDJE STE kršteni ? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako je kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4.      Javite se na tečaj PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. predhodnoi ćemo vam mi ati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na matični URED , GDJE ćete dobiti Zelene formulare o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državno vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu sa prikupljenim svim dokumentima (krsnim listovima, dopuštenjem za ženidbu izvan vlastite župe, ako je potrebna, sa dokumentima Iz Matičnog ureda i potvrdama o obavljenom Tečaju priprave za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU , tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tada trebate znati imena i prezimena kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe  (Koja je obično u subotu poslijepodne) u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u Župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko sakramenta vjenčanja.