www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

 

2. KORIZMENA NEDJELJA

 

10. ožujak 2019.

Danas u 18 sati bit će roditeljski sastanak za roditelje djece iz 3. razreda II. i VI. Osnovne škole, dakle roditelja jedne djece koja će ove godine ići na prvu pričest.


Utorak: sv. Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije. Mise su po rasporedu radnoga dana - u 7; 8,30 i 19 sati. Svečano se slavi u župi sv. Josipa na Banfici, gdje svečanu svijetu misu u 11 sati predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji tog dana slavi i svoj imendan, pa ga se sjetimo u svojim molitvama.


U srijedu 20. III. kod mise u 19 sati vjeroučenici 3. razreda VI. osnovne škole imat će katekumenski dan - prvi stupanj pripreme za primanje sakramenta svete priče koje će primiti ove godine, a to imaju i učenici 3. razreda II. Osnovna škola u četvrtak 21. ožujka u 19. Sati. Vjeronauk se odvija prema uobičajenom rasporedu.


Križni put je svaki petak i nedjelje pola sata prije večernje mise.


Sljedeća nedjelja je 3. Korizmena. Sljedeće nedjelje u 18 sati bit će roditeljski sastanak onih roditelja čija djeca sada pohađaju 7. razred II. i VI. Osnovne škole a koja se počinju pripremati za primanje sakramenta svete Potvrde sljedeće godine.


Po trinaesti put zaredom, odlukom hrvatskih biskupa, Hrvatski će Caritas od 18. do 24. ožujka 2019. godine na poseban način obilježiti „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Moto ovogodišnje akcije je misao svetoga Pavla iz 2. poslanice Korinćanima: "Budite složni i živite u miru" (2 Kor 13, 11). Možete staviti u škrabice na dnu crkve danas, kroz cijeli ovaj tjedan i sljedeće nedjelje.


Kod sestara Uršulinki bit će od subote 23. do nedjelje 31. III. cjelodnevno čitanje Biblije - od 9 do 21 sat. Tko želi slušati ili čitati dijelove Biblije neka im se javi.

 

 

 

ŽUPA SV. VIDA - VARAŽDIN


DATUMI SVETE POTVRDE I PRVIH PRIČESTI - 2019.


Sv. potvrda


VI. Osnovna škola - subota 4. V. 2019. u 11 sati
II. osnovna škola - subota 11. V. 2019. u 11 sati


Prva sveta pričest


VI. Osnovna škola - nedjelja 19. V. 2019. u 10 sati
II. osnovna škola - nedjelja 26. V. 2019. u 10 sati

 


 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dolazite i dogovorite se o datumu ženidbe, da se razvrstate u kalendar događaja u županiji, jer ima i drugih koji žele vjenčati (možda na isto vrijeme).

2.      GDJE stanujete . Barem jedno - zaručnik ili zaručnica, treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župu. Ako ni jedno ne stanuje u župi, tada je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE izvan vlastite župe, koja izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      GDJE STE kršteni ? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4. javite se na tečaj PRIPRAVE ZA brak u varaždinskoj biskupiji. predhodno i ja ću vam organizirati Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na matični URED , gdje ćete dobiti Zelene formulare o ispunjavanju predpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku.

6.      Mjesec dana prije dana ženidbe javite se ovaj županijski ured s prikupljenim svim dokumentima (krsnim listama, dopušten za ženidbu izvan vlastite županije, ako je potrebno, s dokumentima iz Matičnog ureda  ) kako bi započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU , ako je potrebno navijestiti zaručnike u župi u kojoj živi. Tada trebate znati imena i prezimena kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe  (Koja je obično u subotu poslijepodne) u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dolazite u Župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko sakramenta vjenčanja.