www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

 

12. NEDJELJA  KROZ  GODINU

23. lipanj 2019.

 

Ponedjeljak: ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA, svetkovina. Mise su po rasporedu radnoga dana. Svečano se slavi kod Franjevaca jer je njihova crkva posvećena sv. Ivanu Krstitelju.


Petak. PRESVETO SRCE ISUSOVO, svetkovina.


Subota: sv. Petar i Pavao, apostoli. Mise su po rasporedu radnoga dana, u 7, 8 i 30 i 19 sati. Toga dana nakon blagoslova u Katedrali u 3 sata ujutro na Zavjetno hodočašće Grada Varaždina kreću pješaci. Na Mariji Bistrici bit će sveta misa u 19 sati a u 21 sat je procesija sa svijećama na Kalvariji.
Sljedeća nedjelja je 13. Kroz godinu.  Zavjetno hodočašće Grada Varaždina počinje u 9 sati križnim putem na Kalvariji a svečana sveta misa koju predvodi varaždinski biskup bit će u 11 sati. Ostale pojedinosti možete vidjeti na oglasnoj ploči pred crkvom ...ili na: http://www.biskupija-varazdinska.hr/vaznije-najave/330-hodocasce-vjernika-grada-varazdina-majci-bozjoj-bistrickoj/39227. Završetak hodočašća je u ponedjeljak 1. srpnja u našoj katedrali.


Kroz ovaj tjedan i na blagdan sv. Petra i Pavla kao i sljedeće nedjelje sakupljat ćemo novčane priloge za PETROV NOVČIĆ, to je novac namijenjen za papinska karitativna djela. Svoj prilog možete ubaciti u škrabicu na dnu crkve.

 

 


 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas ubacimo u kalendar događaja u županiji, jer ima i drugih koji su željeli vjenčati (možda u isto vrijeme).


2. Gdje stanujete. Barem jedan - zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako se ne nalazite u našoj župi, potrebno vam je SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.


3. Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.


4. Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.


5. Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelenu formulaciju o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državno vjenčanje).


 6. Mjesec dana prije danaid javite se u ovom županijskom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (popis, dopuštenje za žensku osobu izvan države - ako je potrebna, s dokumentacijom iz Matičnog ureda i potvrda o obavljenom poslu s kočnicom) kako bi započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU, Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tom prilikom trebate znati imati i prezime i zanimanje, adresu i adresu.


7. U četvrtak prije ženidbe - što je obično u subotu poslijepodne, u 18,50 dođite na sv. ispovijed i misu i pričem da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko iste proslave vjenčanja.