www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

 

14. NEDJELJA  KROZ  GODINU

07.srpanj 2019.

 

Prva je nedjelja u mjesecu – sabiru se prilozi za odgoj i obrazovanje svećeničkih i redovničkih kandidata.

Srijeda: sv. Veronika Giuliani, klarisa

Četvrtak: sv. Benedikt, opat, zaštitnik Europe

Subota: Blažena Djevica Marija Bistrička

Sljedeća nedjelja je 15. kroz godinu.

Papinska misijska djela Hrvatske i ove godine započinju godišnju akciju – MIVA (Misijska vozila) Hrvatska. Akcija je tijekom srpnja i kolovoza, i to zato da bi se prikupila sredstva kojima bi se pomoglo našim misionarima u njihovim misijskim putovanjima. Prikupljena sredstva bit će namijenjena misionarima za kupnju potrebnih vozila. Prošlogodišnjim prikupljenim iznosom nabavljeno je 5 terenskih vozila, a jedno od njih dobio je i naš Kapucin, misionar u Boliviji, fra Ivica Vrbić. Svoj novčani prilog moći ćete ubaciti u škrabicu na dnu crkve tijekom cijeloga ljeta.

 

 


 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas ubacimo u kalendar događaja u županiji, jer ima i drugih koji su željeli vjenčati (možda u isto vrijeme).


2. Gdje stanujete. Barem jedan - zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako se ne nalazite u našoj župi, potrebno vam je SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.


3. Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.


4. Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.


5. Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelenu formulaciju o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državno vjenčanje).


 6. Mjesec dana prije danaid javite se u ovom županijskom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (popis, dopuštenje za žensku osobu izvan države - ako je potrebna, s dokumentacijom iz Matičnog ureda i potvrda o obavljenom poslu s kočnicom) kako bi započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU, Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tom prilikom trebate znati imati i prezime i zanimanje, adresu i adresu.


7. U četvrtak prije ženidbe - što je obično u subotu poslijepodne, u 18,50 dođite na sv. ispovijed i misu i pričem da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko iste proslave vjenčanja.