www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

 

 

OGLASI ZA

PETU NEDJELJU KROZ GODINU

07. veljače 2016.

Mise su po običaju.
Danas je prva nedjelja u mjesecu – sabiru se prilozi za odgoj i obrazovanje redovničkih i svećeničkih kandidata.

Utorak: Bl. Alojzije Stepinac, biskup i mučenik. Svečana proslava zaštitnika varaždinske         biskupije bl. Alojzija Stepinca u varaždinskoj katedrali s misom u 18 sati;
Srijeda: PEPELNICA – »Čista srijeda«  svečani početak korizme s obredom pepeljenja kod mise u 19 sati. Obred pepeljenja bit će i kod jutarnjih misa u 7 i 8,30. Pepelnica neka bude na poseban način dan posta (odricanja) i molitve. Zato se toga dana ne odlazi ni na kakve zabave. Potičemo sve vjernike, mlade i stare zajedno s djecom da dođu na misu korizmenog početka. Korizma je vrijeme promišljanja našega puta s Kristom, naše duhovne obnove, zato odložimo zabave i sve što odvodi od duhovne sabranosti i uključimo se u »Školu Isusovu« a to na poseban način možete učiniti tako da svake korizmene srijede dođete na svetu misu u 19 sati a nakon toga na KORIZMENU TRIBINU SRIJEDOM, a koje organiziramo i ove godine. Detaljan raspored dobit ćete već sljedeće nedjelje.
Svakog petka o nedjelje u korizmi održava se pobožnost križnog puta prije večernje mise – u petak je početak u 18,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati.

ČETVRTAK: GOSPA LURDSKA – blagdan koji se ovdje u našoj crkvi svečano proslavljuje. Tri dana prije blagdana uz misu u 19 sati obavlja se trodnevnica –u 18,30 (pola sata prije mise) krunica i molitva B. D. Mariji, a u 19 sati sveta misa.
Na sam dan u srijedu  mise su ovim redom: 7 sati; 8,30; 10; 12 sati (točno u podne) svečana koncelebrirana misa koju predvodi naš preuzvišeni gospodin biskup Josip Mrzljak. Tom misom u 12 sati obilježava se trenutak ukazanja B. D. Marije u Lurdu (11. veljače 1858.). prije te mise od 11- 12 sati je svečana molitva krunice.
Toga istog dana sjećamo se u molitvi i svih bolesnika – DAN BOLESNIKA.

Subota:  U subotu 4. ožujka pred misom u 19 sati je obred upisa – prvi liturgijski stupanj uvođenja odraslih pripravnika (katekumena) za  krst i ostale sakramente.
Sljedeća nedjelja = 1. korizmena, mise su po običaju.
Sv. Valentin, svećenik - svečano se u nedjelju slavi u crkvi sv. Vida gdje mu je posvećen pokrajnji oltar. Tamo je sveta misa u 7,30.

Kroz tjedan je redovni župni vjeronauk po poznatom rasporedu kao i onaj za primanje svetih sakramenata odraslih u petak ili subotu u 17 sati. 

Franjevački svjetovni red (OFS) poziva vas da se uključite u akciju Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“   „Daruj malo - pomozi puno“ kojom se prikupljaju trajne živežne namirnice i higijenske potrepštine za najpotrebitije obitelji i pojedince. Svoj prilog možete donijeti na portu Kapucinskog samostana do 20. u mjesecu. Unaprijed hvala svim dobročiniteljima!

 

 

 

 

 

Informacije za one koji se žele vjenčati u župi sv. Vida u Varaždinu

Kapucinski trg 7 – tel. 042/213-550

1.      Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas uvrstimo u kalendar događaja u župi, jer ima i drugih koji se žele vjenčati (možda u to isto vrijeme).

2.      Gdje stanujete. Barem jedan – zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako niti jedan ne stanuje u našoj župi, onda je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4.      Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelene formulare o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe  u vjerskom obliku (državno vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (krsnim listovima, dopuštenjem za ženidbu izvan vlastite župe, ako je potrebna, sa dokumentima iz Matičnog ureda i potvrdama o obavljenom Tečaju priprave za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU.  Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tada trebate znati ime i prezime kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe (koja je obično u subotu poslijepodne), u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko same proslave vjenčanja.