www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

FRA ŽELJKO CESTAR, OFMCap
(*21. 11. 1971., Zagreb - †16. 11. 2016., Varaždin )

Curriculum vitae

 

Fra Željko je rođen 21. studenog 1971. u Zagrebu od oca Ivana i majke Barice rođ. Čižmek. Sveti red krštenja primio je 18. prosinca 1971. godine u župi Uznesenja BDM u Kupincu, a krstitelj je bio župnik Juraj Tomec. Sakrament sv. Potvrde primio je u Kupincu 29. lipnja 1986. Nakon osnovne škole, u Zagrebu završava ugostiteljsku školu. Po završetku školovanja uspješno radi kao kuhar u Zagrebu i inozemstvu.
Po izbijanju domovinskog rata Željko se odmah uključio u obranu Domovine kao branitelj u jednoj postrojbi HOS-a

 

Kao kandidat u Red franjevaca kapucina ulazi u Karlobagu 16. listopada 2002., gdje  godinu novicijata započinje 17. rujna 2003. Odlazi zatim u Rijeku  gdje 19. rujna 2004. polaže  svoje prve redovničke zavjete.
Potom dolazi  u zagrebački samostan sv. Mihaela u Donjoj Dubravi te započinje sa studijem teologije na Institutu za teološku kulturu laika. U želji da svoj život posveti Bogu kao svećenik, ak. godine 2005/06. upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao marljiv i zauzet student 13. svibnja 2011. godine uspješno je završio integralni preddiplomski i diplomski studij teologije te time stekao akademski naslov magistar teologije (mag. theol.).
Doživotne zavjete polaže u Zagrebu (crkva sv. Leopolda) 6. listopada 2010. u ruke generalnog ministra Kapucinskog reda fra Maura Jöhria. Dana 4. prosinca 2010. u Katedrali u Zagrebu, za đakona ga je zaredio uzoriti kardinal. Nakon đakonskog ređenja, u ožujku 2011., dolazi u Varaždin gdje se marljivo uključuje u pastoralni rad Kapucinskog samostana i župe. Osim toga pomaže i magistru sjemeništaraca (fra Mirko Kemiveš) oko odgoja đaka-kandidata za  duhovni poziv u našem Redu. Nakon uspješno završene pastoralne godine u Varaždinu, za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić 19 lipnja 2011.godine u zagrebačkoj katedrali.
Mladu misu proslavio je u rodnom selu Bratini (župa Uznesenja BDM – Kupinec) 31. srpnja 2011. Nakon svećeničkog ređenja nastavlja sa svojim djelovanjem u Varaždinu kao učitelj (magister) naših đaka-sjemeništaraca. Na provincijalnom kapitulu, u srpnju 2014. izabran je za jednog od provincijskih savjetnika (definitora), a nakon kapitula povjerene su mu različite dužnosti: gvardijana, magistra đaka-sjemeništaraca i postulanata te promicatelja duhovnih zvanja za naš Red. 
U svim svojim redovničkim i svećeničkim dužnostima fra Željko je očitovao veliku ljubav i odgovornost. Bio je čovjek i redovnik rada i molitve. U preporuci za prijem u samostan, župnik vlč. Juraj Tomec 26. kolovoza 2002. godine o fra Željku je napisao sljedeće: ''… mladić je izrazito plemenit, skroman, jednostavan, pobožan… ukratko mladić je pravi biser za redovničku zajednicu''. Za sve nas koji smo ga poznavali i/ili s njime živjeli uvjerili smo se da je fra Željko doista bio takav.

Dragi Željko, hvala ti na svemu što si dao i učinio za našu Hrvatsku Kapucinsku provinciju i Crkvu u našem narodu, a dobri i Milosrdni Bog neka ti udijeli vječni život u zajedništvu sa svima svetima!

 

 

OGLASI ZA

TREĆU  NEDJELJU  DOŠAŠĆA

 

11.12.2016

Danas u 18 sati u Katedralu dolazi Betlehemsko svjetlo, koje će poslije donijeti i u našu crkvu. Današnja nedjelja je NEDJELJA CARITASA – prikupljamo novčana sredstva za Caritas – za karitativne ustanove i službe koje se tijekom cijele godine brinu za naše siromašne bližnje – pojedince i obitelji u potrebi pod geslom: „Gospodin ostaje vjeran dovijeka“ (Psalam 146,6). Pozivamo vas da se – prema svojim mogućnostima – uključite i u program Hrvatskog Caritasa pod nazivom „Za 1000 radosti“ – detalje možete vidjeti na oglasnoj ploči pred crkvom.
Kroz tjedan su mise zornice svakog radnog dana u 6 sati.
Utorak: sv. Lucija, djevica i mučenica
Srijeda: sv. Ivan od Križa, karmelićanin – crkveni naučitelj. Iza večernje mise u 19,35 u vjeronaučnoj dvorani bit će treća Tribina srijedom na temu: Radost ljubavi u obitelji danas koje će održati fra Bono Zvonimir Šagi. Svi ste pozvani na tu duhovnu adventsku tribinu.
Subota: započinje Božićna devetnica
Sljedeća nedjelja je 4. Došašća.
Molimo vas da se što prije ispovijedite i za adventsku ispovijed ne čekate zadnji čas – jer onda će biti velike gužve. Također Vas molimo da na samostanskoj porti prijavite vaše bolesne i nemoćne – koji ne mogu doći na svetu misu – da ih obiđemo i podijelimo svete sakramente. Nemojte čekati zadnji čas, jer onda će biti puno ispovijedi.
Vjeronauk se još ovaj tjedan odvija po uobičajenom rasporedu. Nakon 4. nedjelje Došašća više neće biti vjeronauka u župi – sve dok ne počne škola a to je 16. siječnja druge godine. Pozivamo svu djecu da se ispovjede i da kroz ove dane Došašća i Božića dolaze redovito na svetu misu.
"Danas je u tijeku prikupljanje potpisa za europsku građansku inicijativu Mama, Tata & Djeca, kojom se želi na razini Europske unije zaštititi brak kao zajednicu muškarca i žene i obitelj. Kao što smo mi u Hrvatskoj zaštitili brak od redefinicije, tako se sada želi na razini EU, kako se brak ne bi redefinirao odozgo. Prikupljanje potpisa u cijeloj EU organiziraju brojne udruge, a u Hrvatskoj udruga U ime obitelji i druge udruge, pokreti i zajednice. Svoj potpis za ovu inicijativu možete dati na izlazu iz crkve."
Dolazi nam udruga Zdenac slijedeću nedjelju i predstavlja trenutačni projekt: "Za djecu Venezuele" kojim se pomaže djeci u Venezueli.
Zdenčevo djelovanje u Venezueli usmjereno je na davanje materijalne pomoći djeci u centrima u kojima djeluju te organiziranje radionica u kojima se djeca uče o važnosti zajedništva i solidarnosti te Božje prisutnosti u svakodnevnom životu. Oni dobivaju jedan obrok dnevno, dodatnu nastavu, i sudjeluju u mnogim sportskim, glazbenim te ostalim radionicama. Moći ćete podržati njihov rad donacijom ispred Crkve. Na stolićima će biti Zdenčevi kalendari.

 

 

 

DATUMI KRIZME I PRVE PRIČESTI U 2017. GODINI

-------------------------------------------------------------

SV. POTVRDA:

VI. O.Š. – subota 29. IV. 2017. u 11 sati

 

II. O.Š. – subota 6. V. 2017. u 11 sati

------------------------------------------------------------

PRVA PRIČEST:

VI. O.Š. – NEDJELJA 14. V. 2017. – u 10 SATI

 

II. O.Š. – NEDJELJA 21. V. 2017. – u 10 SATI

 

 

 

 

Informacije za one koji se žele vjenčati

u župi sv. Vida u Varaždinu

Kapucinski trg 7 – tel. 042/213-550

1.      Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas uvrstimo u kalendar događaja u župi, jer ima i drugih koji se žele vjenčati (možda u to isto vrijeme).

2.      Gdje stanujete. Barem jedan – zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako niti jedan ne stanuje u našoj župi, onda je potrebna SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.

3.      Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.

4.      Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelene formulare o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe  u vjerskom obliku (državno vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (krsnim listovima, dopuštenjem za ženidbu izvan vlastite župe, ako je potrebna, sa dokumentima iz Matičnog ureda i potvrdama o obavljenom Tečaju priprave za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU.  Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tada trebate znati ime i prezime kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe (koja je obično u subotu poslijepodne), u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko same proslave vjenčanja.  

http://www.zupa-vid-varazdin.hr/vjeronauk/

RASPORED ŽUPNOG VJERONAUKA
ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017.


II. razred – II. Osnovna škola – ponedjeljak u 16 – A i B razredi I. tjedan
II. razred – II. Osnovna škola – ponedjeljak u 16 – C i D razredi II. tjedan

II. razred – VI. Osnovna škola – ponedjeljak u 17 - A i B razredi I. tjedan
II. razred – VI. Osnovna škola – ponedjeljak u 17 - C i D razredi II. tjedan

III. razred – A B - II. Osnovne škole –   utorak u 16
III. razred – C D - II. Osnovne škole –   utorak u 17

III. razred – A i B - VI. Osnovne škole –  srijeda u 16
III. razred – C i D - VI. Osnovne škole –  srijeda u 17

IV. razred – II. i VI. Osnovna škola –   četvrtak u 16
V. razred – II. i VI. Osnovna škola –   četvrtak u 17

VI. i  VII.  razred – II. i VI. Osnovna škola –  petak u 17,00


VIII. razred – firmanici:

II. osnovna škola – u 18 sati - ponedjeljak A razred, utorak B razred, srijeda C razred, četvrtak D razred.

VI. osnovna škola  - subota – 9 sati A razred; 9,45 sati B razred; 10,30 sati C razred; 11,15 sati D razred

Srednjoškolci – utorkom u 19,30 (iza mise)


„AKO VJERU NE POZNAJEMO, NE MOŽEMO JE NI SLAVITI, NI ŽIVJETI, NITI ŽIVOTOM SVJEDOČITI“