www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 

 

19. NEDJELJA  KROZ  GODINU

11.srpanj 2019.

 

Utorak: Bl. Marko iz Aviana, kapucin

Srijeda: sv. Maksimilijan Marija Kolbe, konventualac – mučenik

Večernja misa u srijedu u 19 sati je MISA BDIJENJA SVETKOVINE UZNESENJA B. D. MARIJE NA NEBO

Četvrtak: SVETKOVINA UZNESENJA B. D. MARIJE NA NEBO – VELIKA GOSPA. Mise su po nedjeljnom rasporedu. Svečano se slavi u našoj Katedrali i u župi Biškupec.

Petak: sv. Rok, trećoredac. Svečano se slavi u kapeli kod Varteksa. Tamo su svete mise u 7; 9; i 18 sati.

Sljedeća nedjelja je 20. kroz godinu. Mise su po običaju.

Papinska misijska djela Hrvatske i ove godine pokrenula je godišnju akciju – MIVA (Misijska vozila) Hrvatska. Prikupljena sredstva bit će namijenjena misionarima za kupnju potrebnih vozila. Prošlogodišnjim prikupljenim iznosom nabavljeno je 5 terenskih vozila, a jedno od njih dobio je i naš Kapucin, misionar u Boliviji, fra Ivica Vrbić. Svoj novčani prilog možete ubaciti u škrabicu na dnu crkve tijekom cijeloga ljeta.

 

 

SVETI OTAC IMENOVAO MONS. BOŽE RADOŠA VARAŽDINSKIM BISKUPOM

 VATICAN, 1. 8. 2019.
Sveti Otac Franjo prihvatio je odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine mons. Bože Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskoga Zavoda sv. Jeronima u Rimu, priopćila je Apostolska nuncijatura u Zagrebu.
Vijest je objavljena u Rimu i u Hrvatskoj u podne 1. kolovoza 2019.
Mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije. Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu. Uz to, u nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. U više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa za pastoralnu orijentaciju „Vjesnik“. Od 2013. do 2016. godine bio je i član Nadzornog odbora Papinskoga hrvatskog Zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je kolegije: Duhovna teologija, Duhovnost Novoga zavjeta, Duhovnost Staroga zavjeta, Život i duhovnost prema svetom Pavlu, Uvod u kršćansku meditaciju, Misiologija i Pastoralno vodstvo. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti.

Dana 28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu, a službu je preuzeo 15. lipnja 2016.


 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dođite i dogovorite se o terminu ženidbe, da Vas ubacimo u kalendar događaja u županiji, jer ima i drugih koji su željeli vjenčati (možda u isto vrijeme).


2. Gdje stanujete. Barem jedan - zaručnik ili zaručnica treba biti član naše župe, tj. stanovati u našoj župi. Ako se ne nalazite u našoj župi, potrebno vam je SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE IZVAN VLASTITE ŽUPE, koju izdaje župnik zaručnika ili zaručnice.


3. Gdje ste kršteni? Za vjenčanje je potreban KRSNI LIST (ne stariji od 6 mjeseci) iz župe gdje ste kršteni, osim ako ste kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni list.


4. Javite se na TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u varaždinskoj biskupiji (ili nekoj drugoj biskupiji ako Vam je to prikladno) i donesite POTVRDU o pohađanju tog tečaja. Mi ćemo Vam dati raspored Tečajeva i prijavnicu.


5. Mjesec i pol prije, javite se na MATIČNI URED, gdje ćete dobiti zelenu formulaciju o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državno vjenčanje).


 6. Mjesec dana prije danaid javite se u ovom županijskom uredu sa svim prikupljenim dokumentima (popis, dopuštenje za žensku osobu izvan države - ako je potrebna, s dokumentacijom iz Matičnog ureda i potvrda o obavljenom poslu s kočnicom) kako bi započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU, Tom prilikom treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj žive. Tom prilikom trebate znati imati i prezime i zanimanje, adresu i adresu.


7. U četvrtak prije ženidbe - što je obično u subotu poslijepodne, u 18,50 dođite na sv. ispovijed i misu i pričem da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza mise dođite u župni ured da zajednički prođemo Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko iste proslave vjenčanja.