www.zupa-vid-varazdin.hr

Početna

 Liturgijska godina "B"

 

 

24. NEDJELJA KROZ GODINU.

16.09.2018.

Danas kod mise u 10 sati imamo zaziv Duha Svetoga za početak nove vjeronaučne godine. Nakon toga započinje redoviti župni vjeronauk, a raspored možete vidjeti na oglasnoj ploči pred crkvom i na WEB stranici naše župe.

Roditelje djece podsjećamo da ŽUPNI VJERONAUK UVODI DJECU U ZAJEDNIŠTVO CRKVE I PRIPREMA IH ZA PRIMANJE SAKRAMENATA. Bez župnoga vjeronauka, dakle, nema pristupa sakramentima. Na početku školske i vjeronaučne godine imat ćemo roditeljske sastanke sa roditeljima firmanika i prvopričesnika da im prikažemo crkvene propise i pravila za primanje sakramenata, jer primanje sakramenata nije obavezno niti spada na dječja prava niti obaveze nego je slobodan izbor roditelja i njihove djece.


Ponedjeljak: Rane svetoga našega oca Franje


Utorak: sv. Josip Kupertinski, svećenik


Četvrtak: Sv. Vijetnamski franjevački mučenici


Petak: sv. Matej, apostol i evanđelist


Subota: sv. Ignacije iz Santhia - kapucin


Sljedeća nedjelja je 25. Kroz godinu. Mise su po običaju. U 18 sati bit će roditeljski sastanak za roditelje firmanika – učenika 8. razreda 2. i 6. Osnovne škole, koji će sljedeće godine primiti sakrament svete Potvrde.


Zbor mladih VIA poziva sve zainteresirane koji žele pjevati sa njima da im se pridruže na njihovoj vježbi u petak iza večernje svete mise.


Odrasli koji nisu primili sakramente uvođenja u kršćansku vjeru – krštenje, sv. pričest i sv. potvrdu - sakramente inicijacije, a to bi željeli, neka se jave svaki petak ili subote u 17 sati voditelju – patru Boni.


Zajednica Neokatekumena započinje u crkvi sv. Vida u četvrtak 20. IX. u 20 sati sa svojim neokatekumenskim katehezama. Te će kateheze biti svakog četvrtka i nedjelje u 20 sati. Mogu doći svi koji to žele!

Raspored vjeronauka možete vidjeti odabirom "Vjeronauk" u gornjem lijevom izborniku.

 

 

INFORMACIJE ZA SVI KOJI SE ŽELE VJENČATI

U ŽUPI SVETOG VIDA U VARAŽDINU

Kapucinski trg 7 - Tel. 042/213 do 550

1. Najprije dolazite i dogovorite se o terminima ženidbe , da vas uvrstimo u kalendar događaja u župi, jer ima i drugih koji žele vjenčati (možda na isto vrijeme).

2.      GDJE stanujete . Barem jedno - zaručnik ili zaručnica, treba biti član naše župe, tj. stanovati u našu župu. Ako ni Jedno NE stanuje u Nasu župu, tada Je potrebno SUGLASNOST ŽUPNIKA ZA VJENČANJE Izvan vlastitog župa, koju izdaje župnik zaručnika ILI zaručnice.

3.      GDJE STE kršteni ? Za vjenčanje Je required KRSNI POPIS (NE stariji OD 6 mjeseci) Iz župa GDJE Ste kršćani, Osima ako Je kršteni u župi sv. Vida u Varaždinu, onda ne treba krsni popis.

4. javite se na tečaj PRIPRAVE ZA brak u varaždinskoj biskupiji (ILI nekoj drugoj biskupiji ako šta je to prikladno) i donesite POTVRDU O pohađanju odjeća tečaja. predhodno i ja ću vam ati raspored Tečajeva i prijavnicu.

5.      Mjesec i pol prije, javite se na matični URED , gdje ćete dobiti Zelene formulare o ispunjavanju predpostavki za sklapanje ženidbe u vjerskom obliku (državni vjenčanje).

6.      Mjesec dana prije ženidbe javite se ovom župnom uredu s prikupljenim svim dokumentima (krsnim listovima, dopušteno za ženidbu izvan vlastitog župa, ako je potrebno, s dokumentima Iz Matičnog ureda i potvrde o obavljenom tečaju pripreme za brak) kako bismo započeli POSTUPAK ZA ŽENIDBU , t adu priliku treba navijestiti zaručnike u župi u kojoj živi. Tada trebate znati imena i prezimena kumova, zanimanje i adresu.

7.      U četvrtak prije ženidbe  (Koja je obično u subotu poslijepodne) u 18,50 dođite na sv. ispovijed, misu i pričest da se duhovno pripremite za ovaj važan čin. Iza dolazi u Župni ured da zajednički prođu Obred vjenčanja i dogovorimo sve detalje oko sakramenta vjenčanja.